Ankara Glokom Tedavisi

    Glokom tedavisi Ankara, göz içi basıncın kontrol altına alınması ve artan göz içi basınca bağlı ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla yapılan tedavidir. Gözde yer alan siliyer cisimde aköz hümör adı verilen özel bir göz içi sıvısı üretilir. Bu sıvı, göz dokularının temiz, sağlıklı ve işlevsel kalabilmeleri için oldukça önemlidir. Aköz hümör, göz içerisinde sürekli dolaşım halindedir. Fazla üretildiği takdirde belli bir kısmı emilerek göz dokularından uzaklaştırılır. Böylece göz içi sıvı basıncının sağlıklı düzeylerde kalması sağlanır. Ancak bazı bireylerde, şeker hastalığı ve guatr gibi hastalıklar göz içi sıvısının dolaşımı ve dolayısıyla da göz içi basınçla ilgili sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar kalıcılık gösterdiğinde ve yüksek göz tansiyonu kontrol altına alınmadığında glokom gibi son derece ciddi hastalıklar meydana gelebilir.

    Glokom, başta görme siniri olmak üzere pek çok göz dokusunun sağlığını tehdit eden, ciddi bir göz hastalığıdır. Bu hastalık günümüzde göz damlaları, cerrahi operasyon veya lazer uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Glokom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Glokom görme kaybına yol açar mı?’’, ‘’Glokom belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Glokom tehlikeli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara glokom tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Glokom Nedir?

    Glokom, yüksek göz tansiyonunun optik sinire zarar vermeye başlaması ile ortaya çıkan, ciddi bir göz hastalığıdır. Bununla birlikte bazı bireylerin göz tansiyonu normal seviyelerde olsa da glokom gelişimi görülebilir. Göz siniri, dış ortamdan gelen ışık demetlerinin işlenmek üzere beyne iletilmesini sağlayan özel bir yapıdır. Göz sinirinde meydana gelen hasarlar, sinirin işlevini olumsuz etkileyebilir ve buna bağlı olarak da görme yetisi ciddi ölçüde zarar görebilir. Glokomlu bireylerde genellikle göz tansiyonu (oküler tansiyon), uzun süre boyunca yüksek seyreder. Optik sinir de tam olarak bu nedenden zarar görür. Glokom çeşitli tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilir, böylece göz dokularının daha fazla zarar görmesi önlenebilir.

    Glokom Neden Olur?

    Glokom nedenleri arasında şunlar yer alır:

    • İlerleyen yaşa bağlı olarak glokom gelişebilir.
    • Kontrol altına alınmamış olan şeker hastalığına bağlı olarak bazı bireylerde glokom gelişimi olabilir.
    • Glokom, hipotiroidizm yani guatr nedeniyle meydana gelebilir.
    • Dejeneratif miyopi gibi çeşitli görme problemleri zaman içerisinde glokomun meydana gelme riskini arttırabilir.
    • Glokom kortizon içeren damla, burun spreyi, cilt merhemi kullanımı ya da ağız veya damar yoluyla kortizon tedavisi sebebiyle gelişebilir.
    • Ailevi yatkınlık ve çevresel etkenler glokomun ortaya çıkmasında etkilidir.
    • Geçirilmiş göz ameliyatları, göz travmaları ya da üveit gibi bazı göz hastalıkları glokoma yol açabilir.

    Glokom nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Glokom Belirtileri Nelerdir?

    Glokom belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Şiddetli göz ağrısı.
    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Baş ağrısı ve baş dönmesi.
    • Göz kızarması, kırmızı göz.
    • Göz çevresinde hassasiyet.
    • Işık kaynaklarının çevresinde haleler görmek.
    • Bulanık görüş.

    Glokom çoğu zaman iki gözü birden etkiler ancak bazı bireylerde gözlerden biri glokomdan çok daha şiddetli bir şekilde etkilenebilir.

    Glokom Kimlerde Görülür?

    Ailesinde yüksek göz tansiyonu ve glokom şikâyeti olan bireyler genel olarak glokom açısından daha büyük bir risk altındadırlar. Glokom her yaştan bireyde görülebilse de genellikle 40 yaşını doldurmuş olan bireylerde görülür.

    Glokom Tedavisi Var Mı?

    Glokom tedavisi olan bir hastalıktır. Günümüzde glokomu tedavi etmek için hastanın taleplerine ve rahatsızlığın şiddetine göre medikal uygulamalara, lazer tedavilerine ve cerrahi işlemlere başvurulması mümkündür.

    Glokom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Tedavi edilmeyen glokom nedeniyle optik sinir ciddi ölçüde zarar görebilir. Optik sinir görme işlevi ve göz sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden optik sinirin geri dönüşsüz bir şekilde zarar görmesinin önlenebilmesi için glokom tedavisi ihmal edilmemelidir.

    Glokom Tehlikeli Mi?

    Glokom en tehlikeli göz hastalıklarından biridir. Glokom nedeniyle göz siniri üzerinde baskı oluşabilir ve buna bağlı olarak göz siniri zarar görebilir. Göz sinirinin zarar görmesiyle birlikte kalıcı görme kaybı gibi son derece ciddi şikâyetler meydana gelebilir. Bu yüzden glokom ve yüksek göz tansiyonu kesinlikle ihmal edilmemelidir. Özellikle de glokom için risk grubunda olan 40 yaş üstü bireyler rutin göz doktoru muayenelerini aksatmamalıdırlar.

    Glokom Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Glokom tedavisi, glokomun şiddetine, türüne ve kullanılan tedavi uygulamasının kapsamına göre çeşitli sürelerde tamamlanabilir. Bununla birlikte bazı glokom hastalarında, tedavi için kullanılan ilaçların ve damlaların ömür boyunca kullanılması gerekir. Glokom tedavisi kapsamında kullanılan ilaçlar, hiçbir koşulda doktora danışılmadan değiştirilmemeli veya bırakılmamalıdır. Aksi takdirde bireyin şikâyetleri son bulmuş olsa bile bu şikâyetler yeniden başlayabilir veya çok daha ciddi görme problemleri meydana gelebilir.

    Glokom Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Glokom tedavisi sırasında sıkça başvurulan üç temel tedavi uygulaması vardır. Bunlardan ilki medikal bir tedavidir ve göz damlaları ile yapılmaktadır. Bu göz damlaları düzenli olarak kullanılır, böylece göz tansiyonu kontrol altına alınmış olur. Glokom tedavisi kapsamında gerçekleştirilen bir diğer tedavi ise lazer tedavisidir. Lazerle glokom tedavisi sırasında, göz içerisindeki sıvıların dolaşımından sorumlu olan bölgelere lazer ışınları gönderilir. Bu ışınlar tıkalı olan kanalların açılmasını sağlar ve göz içi sıvı dolaşımı sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Bu tedavi, gözlere göz damlası ile lokal anestezi uygulandıktan sonra yapılır, dolayısıyla ağrısız bir tedavidir. Bir diğer yaygın glokom tedavisi yöntemi de glokom ameliyatıdır. Bu ameliyat kapsamında trabekülektomi, seton cerrahisi veya mikroinvaziv glokom cerrahileri gerçekleştirilebilir. Ameliyatın bu operasyonlardan hangisi ile yapılacağına kişiye özel olarak karar verilir. Bu operasyonların amacı göz içinde yer alan sıvıların sağlıklı bir şekilde dolaşımlarına devam edebilmelerini sağlamaktır.

    Ankara Glokom Tedavisi Fiyatları 2023

    Ankara glokom tedavisi fiyatları, tedavi sırasında gerçekleştirilen uygulamanın türüne ve bu uygulamanın kapsamına göre değişiklik gösterebilmektedir.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button