Göz Tansiyonu Tedavisi Ankara

    Göz tansiyonu tedavisi Ankara, göz tansiyonunun normalden daha fazla olmasıyla karakterize olan ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybı gibi son derece ciddi sorunlara yol açabilen, tehlikeli bir hastalıktır. Gözler, insan vücudundaki diğer tüm organlar gibi çeşitli iç dengelere sahiptir. Bu dengeler korunduğu takdirde sağlıklı bir şekilde çalışabilir ve görme yetisinin ideal bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirler. Ancak bu dengeler bozulursa zamanla zarar görmeye başlarlar ve bundan görme yetisi de etkilenir. Gözlerin çeşitli bölgelerinde bulunan sıvıların dengesi, bu sıvıların göz dokularına uyguladığı basınç da göz sağlığı için önemlidir. Eğer bu sıvıların dolaşımı ile ilgili bir sorun meydana gelirse göz içi basıncı tehlikeli boyutlara ulaşır. Glokom olarak bilinen bu rahatsızlık, başlarda belirti vermeden gelişmektedir. Bu da glokomu son derece tehlikeli kılmaktadır. Günümüzde çeşitli medikal tedaviler, cerrahi operasyonlar ve lazer uygulamaları ile glokomu tedavi etmek mümkündür.

    Yazımızın devamında ‘’Glokom cerrahisi nasıl yapılır?’’, ‘’Glokom ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Glokom ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Glokom ameliyatı ağrılı mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Glokom tedavisi Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

    Göz Tansiyonu Nedir?

    Göz tansiyonu, göz içerisinde yer alan ve dokuların beslenmesi gibi önemli görevleri olan sıvının, göz dokularına uyguladığı basınçtır. Bu basınç normal şartlarda dokulara zarar vermeyecek ölçüdedir. Bununla birlikte eğer bahsi geçen sıvının dolaşımı gerektiği gibi gerçekleşemezse göz tansiyonu yükselebilir. Bu da göz dokularının zarar görmesi ile sonuçlanabilir. 

    Göz Tansiyonu Normalde Kaç Olmalı?

    Göz tansiyonunun normal değerleri 9-22 mmHg arasında yer almaktadır. Eğer göz tansiyonu bu aralıktan daha fazla ise göz tansiyonunun yükseldiğinden bahsedilebilir. Glokom gibi hastalıklar sırasında göz tansiyonu bahsi geçen değerin üstündedir.

    Göz Tansiyonu Yükselirse Ne Olur?

    Göz tansiyonu zaman zaman yükselebilir ve normal değerlerine düşebilir. Bu her zaman ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, glokom hastalığında göz tansiyonu normal değerlerden yüksek seyreder. Buna bağlı olarak da göz sinirlerinde ciddi hasarlar gelişebilir, görme kaybı gibi son derece tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Bu yüzden yüksek göz tansiyonu ihmal edilmemelidir.

    Glokom Nedir?

    Glokom, göz içi basıncın (göz tansiyonunun) göz dokularına zarar verebilecek ölçüde yüksek olmasıyla karakterize olan bir göz hastalığıdır. Bu hastalık sebebiyle görme sinirleri zarar görebilir ve göz ile beyin arasındaki iletişim aksayabilir. Buna bağlı olarak da görme alanı daralması ve görme kaybı gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Glokom hastalığı sinsice ilerleyen bir rahatsızlıktır, erken evrelerinde bireyin kendisi tarafından fark edilmesi mümkün olmayabilir. Bu yüzden özellikle de risk altında olan bireylere, belli aralıklarla glokom kontrolü yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

    Glokom Nedenleri Nelerdir?

    Glokomun en büyük nedeni, göz içi sıvının dolaşımını sağlayan kanalların, çeşitli etmenler sebebiyle tıkanmasıdır. Bu tıkanma ve daralma sonucu, göz içi sıvının dolaşımı gerektiği gibi gerçekleşemez. Göz içindeki sıvı artış gösterdikçe bu sıvının dokular üzerinde oluşturduğu basınç da artar. Buna bağlı olarak da sinir hasarı gibi oldukça tehlikeli durumlar meydana gelir.

    Glokom Risk Faktörleri Nelerdir?

    Glokomun risk faktörleri şunlardır:

    • İlerleyen yaş.
    • Yüksek göz tansiyonu.
    • Aile üyelerinden birinde veya birden fazlasında glokom olması.
    • Şeker hastalığı.
    • Hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası olmak.
    • Hipotansiyon (düşük tansiyon) hastası olmak.
    • Romatoid artrit.
    • Damar sertliği.
    • Kortizon içerikli hapların, göz damlalarının, kremlerin veya burun spreylerinin kontrolsüzce kullanılması.
    • Korneanın ince bir yapıya sahip olması.
    • Görme sinirinde görece az sinir lifi veya daha az destekleyici doku bulunması.
    • Siyah ırktan olmak.

    Glokom için risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir.

    Glokom Belirtileri Nelerdir?

    Glokom genelde belirti vermeden seyreden bir hastalıktır, bununla birlikte bazı glokom hastaları şu gibi şikâyetler deneyimleyebilirler:

    • Göz ağrısı.
    • Baş ağrısı.
    • Bulanık görüş.
    • Puslu görme.
    • Gözlerde dolgunluk hissi.
    • Görme kaybı.

    Glokom belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Glokom Tehlikeli Mi?

    Glokom, tehlikeli göz hastalıklarının başında yer almaktadır. Bu hastalık görme sinirlerine zarar verebilir. Buna bağlı olarak da kalıcı görme kaybı gibi oldukça ciddi sorunlar meydana gelebilir.

    Glokom Tedavisi Nasıl Olur?

    Glokom tedavisi sırasında, göz içi basınçta artışa neden olan etmenlere göre ve glokomun şiddetine göre çeşitli tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Bu süreçte medikal yani ilaçlı tedaviler denenebildiği gibi cerrahi operasyonlara da başvurulması mümkündür. Genellikle cerrahi operasyonlar sayesinde daha etkili ve kalıcı sonuçlar alınmaktadır.

    Glokom Cerrahisi Nasıl Olur?

    Glokom ameliyatı, hastanın yaşı gibi faktörlere göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Bu ameliyat sırasında göz içerisinde yer alan sıvıların dolaşımını kolaylaştırmak adına çeşitli işlemler gerçekleştirilir. Böylece göz içi basıncın artması önlenmiş olur. Hastalar ameliyat sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

    Glokom Erken Teşhisi Önemli mi ?

    Glokom, erken teşhisi son derece önemli olan bir göz hastalığıdır. Bu hastalığın erkenden teşhis edilmesi sayesinde ileride ortaya çıkabilecek riskler önlenebilmektedir. Bununla birlikte glokomun erken evrelerde hastanın kendisi tarafından fark edilmesi imkânsızdır. Bunun en önemli sebebi glokomun sinsice ilerleyen, başlarda belirti vermeyen bir hastalık olmasıdır. Glokomun erkenden teşhis edilebilmesi için bireylerin rutin göz muayenelerini aksatmamaları gerekir. Günümüzde glokom teşhislerinin pek çoğu hastanın başka bir şikâyet sebebiyle gittiği göz muayenelerinde veya rutin göz kontrollerinde konulmaktadır. Bu yüzden özellikle de 40 yaşından sonra her yıl düzenli olarak yıllık takiplere iştirak etmeleri tavsiye edilir.

    Ankara Glokom Tedavisi Fiyatları 2023

    Glokom tedavisi fiyatları Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button