Katarakt Cerrahisi Ankara
Katarakt cerrahisi Ankara, yıpranmış ve matlaşmış olan göz merceğini yeni, yapay bir mercekle değiştirmek amacıyla yapılan operasyondur. Gözde görme işleminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesini sağlayan özel dokular yer alır. Bu dokular arasında en önemlilerinden biri de göz merceğidir. Göz merceği sayesinde dış ortamdan gelen ışık, belli açılarla kırılır ve hedef bölgelere yönlendirilir. Böylece görme işleminin ilk aşamalarından biri ideal bir şekilde gerçekleşmiş olur. Bununla birlikte, ilerleyen yaş gibi etmenler sonucu göz merceğinde yıpranmalar ve matlaşmalar meydana gelebilir. Göz merceğinin eskisi kadar saydam olmaması sonucu da katarakt hastalığı meydana gelir. Bu hastalık sonucu bireyin görüşü bulanıklaşabilir, birey ışık hassasiyeti ve göz yorgunluğu gibi belirtiler deneyimleyebilir. Katarakt hastalığı günümüzde yalnızca cerrahi yollarla tedavi edilmektedir, medikal uygulamalarla veya ilaçlı tedavilerle katarakt hastalığını ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Yazımızın devamında ‘’Katarakt cerrahisi nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt cerrahisi ne kadar sürer?’’, ‘’Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Katarakt belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Katarakt tedavisi Ankara ve benzer göz hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin ile iletişime geçebilirsiniz.
Katarakt Cerrahisi Nedir?
Katarakt cerrahisi, gözde yer alan yıpranmış ve hasarlı merceğin değiştirilmesi, böylece katarakt hastalığının tedavi edilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyondur. Bu operasyon sırasında saydamlığını yitirmiş olan göz mercekleri çıkarılır ve yerlerine yapay lensler yerleştirilir. Böylece bireyin yeniden sağlıklı bir şekilde görmesi sağlanır.
Katarakt Cerrahisi Neden Yapılır?
Katarakt cerrahisi, yıpranan göz merceğinin, yeni bir mercekle değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Katarakt hastalarında ilerleyen yaşa bağlı olarak göz merceğinde lekelenmeler ve yıpranmalar meydana gelir. Bunlar göz merceğinin saydamlığını önemli ölçüde etkiler ve bireyin görme yetisinde sorunlara yol açarlar. Katarakt cerrahisi bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla yapılmaktadır.
Katarakt Nedir?
Katarakt, göz merceğinin saydamlığını yitirmesi ve ışık geçirgenliğinin azalması sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Bu hastalık özellikle de yaşlı bireylerde görülmektedir. Bununla birlikte erken yaşlarda da görülmesi mümkündür. Katarakt hastalığı günümüzde yalnızca cerrahi yollarla tedavi edilebilmektedir, bu hastalığın medikal bir tedavisi yoktur.
Katarakt Neden Olur?
Katarakt hastalığının nedenleri arasında şunlar yer alır:
- İlerleyen yaş.
- Gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar.
- Anne karnında bebeğin geçirmiş olduğu hastalıklar.
- Göz yaralanmaları.
- Şeker hastalığı ve bazı metabolik hastalıklar.
- Bazı göz ameliyatları.
- Üveit ve bazı göz enfeksiyonları.
- Genetik yatkınlık.
- Kortizonlu ilaç kullanımı.
Bahsi geçen etmenler katarakta yol açabilir veya kataraktın ortaya çıkma riskini arttırabilir. Katarak hastalığı genellikle 50 yaşından daha büyük bireylerde görülür. Bununla birlikte daha genç bireylerde ve hatta bebeklerde bile katarakt görülmesi mümkündür.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Hem uzağı hem de yakını bulanık görmek.
- Işık hassasiyeti.
- Gözlük numarasının sık sık değişmesi.
- Göz yorgunluğu.
- Göz ağrısı.
- Baş ağrısı.
- Gece görüşünde azalma, özellikle de loş ortamlarda görüşün azalması.
- Derinlik algısında azalma.
- Renkleri birbirinden ayırmakta zorlanma, renklerin normalden daha solgun görünmesi.
Katarakt belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Belirtilerin şiddeti, hastalığın ilerleme durumuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen katarakt hastalığı sebebiyle son derece ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlardan en önemlisi görme yetisinin önemli ölçüde kaybedilmesidir. Bununla birlikte farklı rahatsızlıklar görülmesi de mümkündür. Görme yetisini yitiren bireylerin fiziksel travmalar yaşamaları da söz konusu olabilir. Bu yüzden katarakt tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Katarakt ameliyatı görece hızlı bir operasyondur. Bu operasyon sırasında yapılan işlemler genelde 15 dakika ila 45 dakika arasında tamamlanmaktadır. Bununla birlikte ameliyatın süresi, operasyonun detaylarına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Katarakt Cerrahisi Nasıl Olur?
Katarakt ameliyatı, steril koşullar altında, ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Bu operasyon öncesinde hastanın ağrı ve rahatsızlık hissi duymasını önlemek için lokal veya genel anestezi işlemlerine başvurulabilmektedir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra özel teknikler yardımıyla göz dokularına müdahale edilmektedir. Öncelikle yıpranmış olan göz merceği parçalanmaktadır. Daha sonra ise bu parçalar özel bir vakum cihazı ile alınmaktadır. Daha sonra ise eski merceğin yerine, yapay bir mercek yerleştirilmektedir. Böylece ameliyat son bulmaktadır. Bu mercekler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Premium Göz İçi Lensler isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Ankara Katarakt Cerrahisi Fiyatları 2023
Katarakt cerrahisi fiyatları Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin ile iletişime geçebilirsiniz.