Göz Enfeksiyonları Ankara
Göz enfeksiyonları Ankara, göz dokularında meydana gelen, göz dokularına zarar veren ve gerektiği gibi tedavi edilmediklerinde kronikleşebilen hastalıklardır. Göz dokuları, birbirleriyle kurdukları muhteşem uyum sayesinde bireyin görme işlevinin, gerektiği gibi gerçekleşmesini sağlarlar. Ancak bazı hastalıklar bu dokuların çalışma dinamiklerini olumsuz etkileyebilir. Mesela gözlerde çoğalmaya başlayan çeşitli patojenler (zararlı mikroorganizmalar), bölgede ödem ve inflamasyon oluşmasına neden olabilirler. Buna bağlı olarak da dokular gerektiği gibi kanlanamayabilir, birbirleriyle kurdukları önemli bağ zarar görebilir ve görme işleviyle ilgili ciddi sorunlar meydana gelebilir. Göz enfeksiyonu tedavisi, gözlerde meydana gelen enfeksiyonların etkili bir şekilde ortadan kaldırılması ve bu enfeksiyonların tekrarlama riskinin düşürülmesi amacıyla yapılırlar. Böylece göz sağlığı korunur ve göz dokularının sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Yazımızın devamında ‘’Göz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Göz enfeksiyonları tehlikeli hastalıklar mıdır?’’, ‘’Göz enfeksiyonları kendiliğinden geçer mi?’’ ve ‘’Göz enfeksiyonu tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Göz enfeksiyonu tedavisi Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin ile iletişime geçebilirsiniz.
Göz Enfeksiyonları Nedir?
Göz enfeksiyonları, gözlerde, çeşitli patojenler sebebiyle meydana gelen hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar virüsler, bakteriler, parazitler veya mantarlar sebebiyle ortaya çıkabilmektedirler. Bahsi geçen enfeksiyonlar gözün belli bir bölgesinde ortaya çıkıp, daha farklı bölgelere yayılabilirler. Meydana geldikleri bölgeye göre çeşitli belirtilere ve tehlikelere yol açabilirler. En sık rastlanılan göz enfeksiyonları şunlardır:
- Konjonktivit.
- Keratit.
- Endoftalmi.
- Arpacık.
- Göz uçuğu (Herpes virüs göz hastalığı).
- Blefarit
- Sellülit.
Bu gibi enfeksiyon hastalıkları, gözün farklı bölgelerinde meydana gelebilirler. Meydana geldikleri bölgeye ve enfeksiyona yol açan patojenin türüne göre çeşitli şikayetlere yol açabilirler.
Göz Enfeksiyonları Neden Olur?
Göz enfeksiyonlarına yol açan çeşitli patojenler vardır. Bunlar arasında virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar yer alır. Bu patojenler çeşitli etmenler sonucu göz dokularına ulaşabilir, bu dokulara yerleşebilir ve hızla çoğalmaya başlayabilirler. Buna bağlı olarak da bulundukları bölgede enfeksiyona yol açabilirler. Göz ve göz çevresinin hijyenine dikkat etmemek, göze temas etmek, göz travmaları, göz cerrahileri, kontak lens kullanımı ve benzer etmenler göz enfeksiyonlarının ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir.
Gözde Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Gözde enfeksiyon belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Göz ağrısı.
- Göz kızarıklığı.
- Göz akıntısı.
- Göz kaşıntısı.
- Gözlerde kanlanma.
- Göz çevresinde ağrı.
- Bulanık görme.
- Işık hassasiyeti.
- Göz sulanması.
- Göz kapaklarında ödem ve kızarıklık.
Göz enfeksiyonu belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Hastalar enfeksiyonun boyutuna göre bu belirtileri farklı şiddetlerde deneyimleyebilirler.
Göz Enfeksiyonları Tehlikeli Mi?
Göz enfeksiyonları tehlikeli olabilen hastalıklardır. Mesela göz küresi çevresinde meydana gelen enfeksiyonlar, önemli göz dokularına kalıcı hasarlar verme riski taşır. Bu yüzden hemen tedavi edilmediklerinde görme kaybı gibi tehlikeli sorunlara yol açabilirler. Keratitler sonrasında korneada leke kalabilir ve buna bağlı olarak görme azlığı gelişebilir. Endoftalmi ise tam körlüğe dahi sebep olabilir. Yani göz enfeksiyonları tehlikeli olabilen hastalıklardır ve tedavi gerektirirler.
Göz Enfeksiyonları Nasıl Geçer?
Göz enfeksiyonlarının pek çok türü vardır, üstelik farklı kişilerde farklı şiddetlerde seyredebilirler. Bu yüzden bazı bireylerde göz enfeksiyonları için basit bir tedavi ve yaşam tarzı değişimleri yeterli olurken, bazı kişilerde ise kimi zaman hastaneye yatırılarak ilaçlı tedavi gerekebilir.
Göz Enfeksiyonları Kaç Günde Geçer?
Göz enfeksiyonları, enfeksiyonun şiddetine ve uygulanan tedaviye göre farklı sürelerde ortadan kaybolabilir. Eğer birey doktora gitmemişse, tedavi olmuyorsa veya tedavi uygulamalarını aksatıyorsa göz enfeksiyonları daha uzun sürebilir. Hatta bazı bireylerde blefarit gibi basit göz enfeksiyonları kronikleşebilir. Bu yüzden göz enfeksiyonu tedavileri aksatılmamalıdır. Etkili bir tedavi ile göz enfeksiyonlarının bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde iyileşmesi mümkündür.
Göz Enfeksiyonu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Göz enfeksiyonu tedavisi, tedavinin detaylarına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. İlaç kullanımı aksatılmazsa tedavi genellikle 7 ila 10 gün içerisinde tamamlanmış olur. Hastalar ilaç kullanmaya başladıktan birkaç gün sonra şikayetlerinin azaldığını hissedebilirler. Ancak yine de ilaçlarını doktorun önerdiği süre boyunca kullanmalıdırlar.
Göz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
Göz enfeksiyonu tedavisi sırasında, etkenin türüne göre çeşitli antibiyotiklere; bağışıklık sisteminin virüs veya parazitlerle mücadelesini destekleyen ilaçlara başvurulabilir. Bu ilaçlar daha ziyade damla olarak kullanılsa da ağızdan alınmaları, hastaya serum yolu ile verilmeleri de kimi zaman mümkündür. Doktorunuz tedavi sırasında kullanılacak olan ilaçları tamamen sizin rahatsızlığınıza özel olarak belirleyecektir, ilaçların dozu ve kullanım süreleri hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Göz Enfeksiyonları Tedavisi Sırasında Kontak Lens Kullanımı
Göz enfeksiyonu tedavisi boyunca, enfeksiyon tam olarak kontrol altına alınana kadar kontak lens kullanılmamalıdır. Tedavi son bulduktan sonra kontakt lens kullanmaya devam edilebilir, doktorunuz kontak lense başlama zamanı hakkında sizi bilgilendirecektir.
Ankara Göz Enfeksiyonu Tedavisi Fiyatları 2023
Göz enfeksiyonu tedavisi fiyatları Ankara ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin ile iletişime geçebilirsiniz.